WK 2018: Oranje, Wales, Chili en VS de grote afwezigen

Het Nederlands elftal, de verliezend finalist van 2010 en de nummer drie van 2014, gaat niet naar het wereldkampioenschap. Maar Oranje is niet het enige team van naam dat volgend jaar zomer ontbreekt in Rusland.

Europa: Wales

De ploeg met sterspeler Gareth Bale was de smaakmaker van het EK in Portugal en bereikte zelfs de halve finales. Die vorm wisten de Welshmen niet mee te nemen in het kwalificatietoernooi. In de groep met onder meer Servië en Ierland eindigde Wales als derde. Het laatste duel met directe concurrent Ierland werd met 1-0 verloren.

Daardoor blijft het eindtoernooi van 1958, toen in de kwartfinales werd verloren van Brazilië, voorlopig de enige keer dat Wales een WK speelde.

Zuid-Amerika: Chili

Een van de grootste afwezigen op het komende WK is Chili. De Chilenen zijn regerend kampioen in Zuid-Amerika: dit jaar werd de Copa America veroverd.

Het team met spelers als Alexis Sánchez (Arsenal), Arturo Vidal (Bayern München) en Claudio Bravo (Manchester City) verloor het laatste kwalificatieduel in en tegen Brazilië met 3-0.

Doordat de concurrenten Peru en Colombia met 1-1 gelijkspeelden, greep Chili ook naast een ticket voor de play-off tegen Nieuw-Zeeland.

Afrika: Kameroen en Ghana

Kameroen veroverde dit jaar de Africa Cup, maar ontbreekt op het wereldkampioenschap volgend jaar. Het land kwam niet verder dan de derde plaats in de kwalificatiegroep.

Op het WK van 1990 was Kameroen de tropische verrassing. De ploeg met de toen 38-jarige Roger Milla in de spits won het openingsduel van regerend wereldkampioen Argentinië en werd pas in de kwartfinales een halt toegeroepen.

In de daaropvolgende edities, behalve in 2006, was Kameroen steevast aanwezig.

Ook Ghana ontbreekt in Rusland. De ‘Black Stars’ waren er de afgelopen drie WK’s bij, maar in de kwalificatiegroep met Egypte, Oeganda en Congo kwam de ploeg van Asamoah Gyan, Christian Atsu (oud-Vitesse) en Anderlecht-spits Frank Acheampong ditmaal niet verder dan de derde plaats.

Midden- en Noord-Amerika: Verenigde Staten

De VS had sinds 1990 een abonnement op WK-deelname en leek die reeks voort te zetten met een optreden in Rusland. De ploeg van bondscoach Bruce Arena gaf een WK-ticket echter uit handen met een nederlaag tegen Trinidad & Tabago, de nummer laatst in de groep.

Bovendien won Honduras verrassend bij Mexico en versloeg Panama bijna net zo verrassend Costa Rica. Daardoor zakte de VS in de kwalificatiegroep van de derde naar de vijfde plaats.


Geef een reactie