‘We stonden erbij toen Kittel de Tourbaas de hand schudde’

In de laatste dagen van 2017 kiezen de verslaggevers van NOS Sport de reportage van eigen hand die ze het meest is bijgebleven dit jaar. Vandaag: Maarten Tip. Hij ging rond de Tourstart naar Düsseldorf om te kijken of Duitsland het wielrennen weer heeft omarmd.

“Eén dag was ik dit jaar in de Tour de France. Het was de dag voor de start. In Duitsland. Het doel was om een reportage te maken met de vraag of Duitsland het wielrennen weer had omarmd nu daar (in Düsseldorf) de Tourstart was.”

“We wisten dat er verschillende bijeenkomsten zouden zijn op een paar plekken in de stad en gingen daar langs in de hoop dat we de juiste mensen konden spreken. Een krap schema, omdat het in het Sportjournaal te zien moest zijn. Maar dit was zo’n dag dat alles precies goed in elkaar viel.”

“Wij stonden erbij toen Marcel Kittel net voor een kinderpersconferentie Tourbaas Christian Prudhomme de hand schudde (“Wilkommen in Deutschland”) en op een bijeenkomst van Team Sunweb hadden de Duitse renners en ploegbaas Iwan Spekenbrink, net als Kittel, goede verhalen over de status van het wielrennen in Duitsland.”

“Tussendoor draaiden we nog snel wat beelden, ook buiten in de stromende regen. Rond half zes parkeerden we de auto ergens langs de Rijn in Düsseldorf en begonnen we met de montage van het item. Buiten nog steeds die stromende regen. Op de voorstoelen van de auto, met de laptop op schoot, ontstond het item.”

“Een uur later was het klaar en was de voice-over ook ingesproken. Met uitzicht op een troosteloos, verregend terras aan de Rijn werd het doorgezet naar Hilversum. Nog mooi op tijd om de vertaling eronder te laten zetten. En de deadline voor het Sportjournaal werd gehaald.”

“Op de terugweg naar Nederland stroomden de appjes en berichten met complimenten voor cameraman Arjan Ekster en mij binnen, ook dat geeft voldoening na zo’n lange dag. Zo’n dag dat alles klopt.”


Geef een reactie