Verrassend debuut Kramer op olympische massastart

Voor het antwoord hoefde Geert Kuiper niet lang na te denken. “Nul”, reageerde de bondscoach op de vraag hoeveel internationale ervaring Sven Kramer heeft op het olympische onderdeel massastart.

Kuiper kreeg de vraag omdat hij met de selectiecommissie van de KNSB heeft besloten de Nederlandse schaatsvedette aan te wijzen voor de massastart tijdens de Winterspelen in Pyeongchang.

Kramer vormt in februari in Zuid-Korea een duo met Koen Verweij, hoewel hij dus geen enkele ervaring heeft op het onderdeel massastart. Jorrit Bergsma, die de afgelopen seizoenen vaak de massastart schaatste, moet aan de kant blijven.

“Ik denk dat ik met hem en Koen Verweij de meeste kans maak om de wedstrijd te winnen. Dit duo heeft een chemie die geen enkel ander koppel heeft”, aldus Kuiper. “Dit is de meest onvoorspelbare combinatie op het ijs. Hiermee kunnen we het internationale veld verrassen.”

Rare keuze?

Is het niet vreemd om een schaatser op de Olympische Spelen te laten debuteren op een onderdeel? Kuiper vindt van niet. “We hebben het wel over Sven Kramer. Die gaat niet gebukt onder stress van het olympisch gebeuren. Het heeft ook een reden gehad dat hij internationaal nog geen massastart heeft geschaatst. Zijn programma zat daarvoor te vol.” Kuiper denkt dat er voor Kramer en Verweij voldoende tijd is om zich voor te bereiden. “De olympische wedstrijden zijn verspreid over twee weken. Er is dus alle tijd om naar de massastart toe te werken. En met de eerdere aanwijzing van Koen hadden we dit project eigenlijk al in gang gezet.”


Geef een reactie