Orie’s assistent Rykkje wordt bondscoach van Noorwegen

Na acht jaar assistent te zijn geweest van schaatscoach Jac Orie heeft Bjarne Rykkje ervoor gekozen volgend seizoen op eigen benen te staan. De 39-jarige oud-schaatser wordt bondscoach van Noorwegen. Rykkje heeft een contract van vier jaar getekend bij de Noorse schaatsbond.

Rykkje, die een Noorse vader en een Nederlandse moeder heeft, werd geboren in het Noorse Bergen. Nadat het gezin verhuisd was naar Nederland begon hij te schaatsen bij de ijsclub Haarlem, om vervolgens op te klimmen naar het niveau van Jong Oranje. In 1998 werd hij derde op het WK voor junioren. Bij de senioren slaagde hij er niet in de internationale top te bereiken. In 2008 zette hij een punt achter zijn actieve loopbaan.

Sinds 2010 was Rykkje assistent van Jac Orie. Afgelopen zomer werd hij benaderd door de Noorse bond, nadat de huidige bondscoach van Noorwegen Sondre Skarli te kennen had gegeven na de Olympische Spelen zijn functie te zullen neerleggen. “Ik heb er onwijs veel zin in. Ik denk dat ik er klaar voor ben op eigen benen te staan”, zegt Rykkje op schaatsen.nl.

In Noorwegen zal Rykkje de allrounders onder zijn hoede nemen. Sinds 2015 worden de Noorse sprinters gecoacht door viervoudig wereldkampioen sprint Jeremy Wotherspoon.


Geef een reactie