Opnieuw lopen twee Russische atleten alsnog tegen de lamp

Opnieuw zijn twee Russische atleten voor het leven uitgesloten van de Olympische Spelen. Ze vielen bij het hertesten van monsters van de Spelen van 2012 door de mand.

Het gaat om Joelija Goesjtsjina (zilver op de 4×400 meter estafette) en verspringster Anna Nazarova, die vijfde werd. Goesjtsjina had vanwege dopingovertredingen van teamgenoten al een gouden en zilveren medaille uit 2008, en haar zilveren plak uit 2012 moeten inleveren.

Inmiddels zijn ruim honderd atleten na het opnieuw testen van monsters van de Spelen van 2008 en 2012 gediskwalificeerd. Atletiek is de sport waarbij de meeste dopinggevallen zijn vastgesteld. Rusland heeft van al die gevallen veruit de meeste dopingzondaars.

Ook op de Winterspelen heeft Rusland inmiddels flink wat medailles moeten inleveren. Rusland eindigde tijdens de Winterspelen in het eigen Sotsji op de eerste plaats in het landenklassement. Inmiddels heeft het land die plek moeten afstaan aan Noorwegen nadat het antidopingbureau WADA eerder deze maand Russische medaillewinnaars van het bobsleeën, skeleton, langlaufen en schaatsen op dopinggebruik betrapte.

Rusland ontkent dat de sporters doping gebruikt hebben en schrijft alle schuld toe naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het WADA. De kans bestaat dat Rusland nog meer medailles kwijtraakt, er lopen namelijk nog meerder onderzoeken.


Geef een reactie