‘Opeens ging Van Basten een balletje hooghouden’

In de laatste dagen van 2017 kiezen de verslaggevers van NOS Sport de reportage van eigen hand die ze het meest is bijgebleven dit jaar. Vandaag: Kees Jongkind. Hij zag Marco van Basten een balletje hooghouden op het hoofdkantoor van de FIFA.

“Marco van Basten zegde zijn baan als assistent-trainer bij Oranje op om in driedelig grijs in een kantoor in Zürich te gaan vergaderen over spelregelwijzigingen. Hij werd Chief Officer for Technical Development bij de FIFA. Ik kon me er niks bij voorstellen.”

“In maart kregen we de kans om hem daarover te interviewen op de burelen van de FIFA. Omdat we op het hoofdkantoor waren, had ik een net jasje aangetrokken. Collega Edwin Schoon, die het interview had voorbereid, had zelfs een pak aan. Komt Van Basten aan lopen in zijn sweater… ‘Wie is hier nou de bobo?’, zei ik nog.”

“Van Basten was opvallend ontspannen tijdens het gesprek. We kregen steeds meer de indruk dat hij het naar zijn zin had in zijn nieuwe functie. Hij legde uit wat hij van plan was met het voetbal en hoe lastig het was om dat wereldwijd in te voeren.”

“Maar hij was ook zelfkritisch. Hij had zich laten verleiden door een Duitse krant om zijn persoonlijke mening te geven over de ontwikkeling van het voetbalspel. Hij noemde daarin het afschaffen van buitenspel. Dat was vloeken in de kerk. Heel veel voetbalcoryfeeën vielen publiekelijk over hem heen. Onhandig noemde hij zijn eigen actie en vervelend dat hij af en toe belachelijk werd gemaakt. Maar voegde hij er lachend aan toe: het is allemaal niet levensbedreigend.”

Aantrekkelijk

“Wat vooral opviel tijdens het interview is de passie waarmee Van Basten over het voetbal sprak. Hij vertelde hoe hij als jongetje voetballend op straat zelf de regels bepaalde met uiteindelijk het doel om te winnen. Nu wil hij het voetbal voor iedereen aantrekkelijker maken.”

“Dat Van Basten nog steeds een liefhebber is, bleek wel toen we in de grote hal van het kantoor nog even een paar shots van hem wilden maken. Toen hij het pand binnenkwam, gebaarde hij richting zijn assistent dat die hem een bal moest aanspelen. Van Basten liep vervolgens verder terwijl hij het balletje hooghield.”

“Dat ging duidelijk minder soepel dan vroeger door zijn vastgezette enkel. Dat is ook de reden dat hij niet meer op het veld staat. Hij kan het door zijn beperking niet meer voordoen. Wat dat betreft heeft hij in Zürich meer mogelijkheden om zijn stempel te drukken. Ineens vond ik zijn overstap veel minder vreemd.”


Geef een reactie