‘Nederland heeft een cultuuromslag nodig en misschien een buitenlander’

Het spel van het Nederlands elftal in de oefeninterland tegen Schotland heeft andermaal aangetoond dat de tijd rijp is voor een cultuuromslag. In Studio Voetbal buigen de gasten zich uitgebreid over de kwestie, met daarbij een opvallend betoog van Peter Hyballa.

De Duitser, die vorig seizoen trainer was van NEC, is ervan overtuigd dat buitenlandse invloeden het Nederlandse voetbal goed kunnen doen. De KNVB beraadt zich de komende maanden op de aanstelling van een technisch directeur en een nieuwe bondscoach.

“Als je wilt vasthouden aan 4-3-3, moet je geen buitenlandse trainer halen”, zegt Hyballa. “In 2004 begonnen wij met Jürgen Klinsmann ook alles te veranderen. Hij was ook Duits, maar met Amerikaanse ideeën.”

Volgens Hyballa ging de ommezwaai in zijn vaderland niet vanzelf. “Klinsmann werd afgemaakt door de media, maar hij heeft wel wat veranderd. Duitsland is in 2014 wereldkampioen geworden door wat Klinsmann in 2004 is begonnen te veranderen.”

‘Zo veel goede talenten, echt!’

“Vaak haalt een nieuwe bondscoach of directeur zijn beste vriend erbij, maar het gaat om de inhoud”, zegt Hyballa. “Wat wil je met de jeugdteams? Misschien haalt Nederland weer het EK niet, maar het gaat er nu om wat er met de jeugdteams gebeurt.”

Hyballa meent dat Nederland niet hoeft te wanhopen. “Jullie hebben zo veel goede talenten, echt! Maar de intensiteit moet omhoog. Een buitenlander of niet, als je maar iemand neemt die de boel verandert.”

Oranje zegevierde weliswaar tegen Schotland, maar het vertoonde spel was zelfs voor een rasoptimist niet vermakelijk te noemen. De troosteloze entourage in Aberdeen hielp daar ook niet aan mee.

“Aan alles kon je zien dat het bij deze interland om helemaal niets ging”, vindt AD-journalist Sjoerd Moussou, die bijval krijgt van Pierre van Hooijdonk. “Zelfs met fragmenten was er niets van te maken. Ga er direct vol op, zoals Zweden dat deed tegen Italië, maar bij Nederland werd de bal direct naar achteren getrapt.”

‘Geld en andere belangen’

“Ja, maar bij die wedstrijd waren er andere belangen”, benadrukt Fox Sports-presentator Kees Jansma. “Deze wedstrijden worden gespeeld voor geld en misschien wat andere belangen.”

“Duitsland-Engeland was ook niet veel beter”, meent Hyballa.

Ook wordt er stilgestaan bij de kwalificatie van Marokko voor het WK. De Nederlands getinte ploeg, met daarin een aantal spelers die in Nederland zijn opgegroeid, versloeg Ivoorkust met 2-0 en plaatste zich daarmee voor de eindronde komende zomer in Rusland.

“Het is hartstikke leuk voor de jongens die we hier kennen”, vindt Van Hooijdonk, die wel twijfelt of Marokko straks in Rusland een rol van betekenis kan spelen. “Voetbaltechnisch is het altijd heel goed, maar op het vlak van discipline en tactiek gaat het vaak mis.”

Mossou gelooft wel in de kansen van de Marokkanen. “Ik vind Marokko niet een typisch Afrikaanse ploeg. Ze hebben veel loopvermogen en gaan er vol voor.”


Geef een reactie