Hittegolf? Maak optimaal gebruik van je ventilator!

Het is weer zomertijd, voor veel mensen een heerlijke periode. Maar wat als er een hittegolf komt? Dat worden weer warme slapeloze nachten en flink zweten overdag. Een airco biedt uiteraard uitkomst maar is niet echt bevorderlijk voor je luchtwegen en is een echte energieverslinder. Een goede oplossing is het gebruik van een ventilator.

Hoe werkt deze? Een ventilator verplaatst de lucht in de ruimte. De lucht wordt aan de achterkant aangezogen en aan de voorkant versneld uitgeblazen. Daardoor krijg je een lekker verfrissend briesje. Hieronder lees je enkele tips die ervoor zorgen dat jouw ventilator nog meer verkoeling geeft zonder dat je een airco nodig hebt.

Maak een airco van je ventilator

Wist je dat je van een ventilator een echte airco kunt maken? Je vult een paar flessen met water en legt ze in de vriezer. Als het water bevroren is zet je twee (of meer) flessen voor je tafelventilator of vloerventilator. De ventilator blaast dan tijdelijk een heerlijke koude lucht uit en de temperatuur in je kamer zal sterk dalen. Houd er wel rekening mee dat door condensatie water op de vloer (of je tafel) komt. Een dweiltje of theedoek onder de flessen leggen lost dit probleem op.

Koude lucht naar binnen, warme lucht naar buiten

Zoals gezegd verplaatst een ventilator de lucht door de ruimte. In de avond zal dit niet veel helpen omdat de ventilator dan niets anders zal doen dan warme lucht rondblazen. Een goede oplossing is om de ventilator bij een open raam te zetten. Op die manier blaast de ventilator de koelere lucht van buiten in de kamer. Op bijna dezelfde manier werkt het als je een deur open zet en een raampje open laat in de kamer. Zet vervolgens de ventilator zo neer dat de warme lucht de gang in wordt geblazen. Door het luchtdruk verschil wordt de warme lucht vervangen en stroomt koelere lucht van buiten de kamer binnen.

Ventilator in de nacht

Als je ‘s nachts gaat slapen plaats dan de ventilator in je slaapkamer. Heb je last van het gezoem en kun je daardoor moeilijker in slaap vallen? Gebruik dan een ventilator met een timer. Je koelt heerlijk af en als je een raam openzet heb je daarna de koelere bries van de nacht. Zorg er wel voor dat je de ventilator wat hoger plaatst zodat je niet de wind direct in je gezicht krijgt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je met een flinke verkoudheid wakker wordt. Natuurlijk kun je ook voor een staande ventilator kiezen en die op een goede zwenkstand zetten.

Ik hoop dat deze tips je helpen om door de warme dagen en nachten heen te komen, zonder dat je een airco nodig hebt en je jouw ventilator optimaal kunt gebruiken!


Bron:

Geef een reactie