Ex-prof beschuldigt Cancellara van mechanische doping: ‘Had een motortje in zijn fiets’

Fabian Cancellara stopte ruim een jaar geleden als professioneel wielrenner, maar helemaal verdween ‘Spartacus’ nooit uit de schijnwerpers. Ook momenteel staan alle lampen op de 36-jarige Zwitser en daar is Amerikaanse ex-profrenner Phillip Gaimon verantwoordelijk voor.

Hij schrijft namelijk in zijn biografie ‘Draft Animals’ dat hij zeker weet dat Cancellara tijdens zijn carrière mechanische doping heeft gebruikt. “Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten”, schrijft Gaimon, die onder meer voor Garmin-Sharp en Cannondale-Drapac reed.

Speciale behandeling

“Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan.” Gaimon vond het verdacht. “Wanneer je beelden bekijkt, dan zie je soms gewoon dat zijn versnelling niet natuurlijk is”, gaat Gaimon verder.

“Bij momenten had hij het moeilijk om op de trappers te blijven staan. Da’s vreemd. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken meerdere (ex-)renners die Fabian wel degelijk sterk verdenken.”

Former pro Phil Gaimon accuses Fabian Cancellara of motor doping in new book https://t.co/cgF13eKtBspic.twitter.com/Ze2hHJVLJu

— Cyclist (@cyclist) 8 november 2017

YouTube-filmpjes

De beschuldigingen aan het adres van Cancellara zijn niet nieuw. 2 maanden na de Ronde van Vlaanderen van 2010, waarin de Zwitser op de Muur van Geraardsbergen pijlsnel Tom Boonen uit het wiel reed, dook op YouTube een filmpje op van ex-prof en RAI-commentator Davide Cassani.

De Italiaan legde in de montage uit hoe mechanische doping eenvoudig kon worden gebruikt door op een knopje te duwen en hij toonde vervolgens beelden van, jawel… Cancellara van tijdens Parijs-Roubaix en ‘Vlaanderens Mooiste’ van dat jaar.

Verdacht

Er werd in dat filmpje aangenomen dat Cancellara op een soortgelijke fiets de Ronde van Vlaanderen won. De reacties waren verdeeld: de 1 lachte alles weg, de ander zag er genoeg bewijzen in om ‘de beer uit Bern’ te straffen. Op het moment dat Cancellara in 2010 van fiets wisselde zonder dat er sprake was van een lekke band, was dat natuurlijk koren op de molen van de critici.

Bullsh*t

Er werd echter nooit een onderzoek gestart tegen Cancellara, en harde bewijzen zijn er al helemaal niet. “Die beschuldigingen zijn zo dom, dat ik er sprakeloos van word”, reageerde Cancellara in het verleden al op de aantijgingen.

reacties
ReageerReageer op dit bericht

Geef een reactie