Cultfiguur Fordham: darters nemen het te serieus tegenwoordig

Jarenlang was hij een van de karakteristieke figuren in de dartswereld. Door zijn lange haar, baard en fors postuur werd hij liefkozend ‘The Viking’ genoemd, Andy Fordham. Het lijkt alsof de cultfiguren zoals hij langzamerhand uit de sport verdwijnen.

Peter Wright komt tegenwoordig nog het dichtst in de buurt. Met zijn gekleurde hanenkam, tekeningen op zijn hoofd, kleding vol kleuren en een dansje probeert hij van zijn wedstrijden een echte show te maken.

Maar de aansprekende types zoals Ted ‘The Count’ Hankey, die vroeger met een vermomming het podium opkwam, Bobby George en Fordham zijn er steeds minder.

Terwijl juist die kleurrijke darters eind jaren negentig ervoor zorgden – naast het succes van Raymond van Barneveld – dat Nederland de sport omarmde.

Het waren ook de spelers waar het uitzinnige publiek voor naar de zalen kwam. Hoe komt het dat de excentriekelingen naar de achtergrond verdwijnen en de dertien-in-een-dozijn-darters in opkomst zijn?

“Het spel wordt te serieus en de darters nemen het te serieus”, meldt Fordham telefonisch, nadat hem die vraag wordt voorgelegd. De iconische speler is inmiddels 55 jaar en speelt nog altijd, al is het op een lager niveau.

Het had namelijk niet veel gescheeld of Fordham had zijn telefoon nooit meer kunnen opnemen. De ongezonde levensstijl van de BDO-wereldkampioen van 2004 werd hem vlak voor zijn openingspartij op de Lakeside in 2007 bijna fataal.

Net zoals ongeveer alle darters in die tijd, was Fordham nogal verkikkerd op een alcoholische versnapering. Voor de partij, tijdens de partij en na de partij.

24 flessen bier

Naar eigen zeggen dronk hij in die tijd minstens vierentwintig flessen bier voordat hij nog maar één pijl had gegooid. Door zijn slechte conditie kreeg hij ademhalingsproblemen en moest hij met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis.

Fordham viel meer dan honderd kilo af en knokte zich stap voor stap terug.

Maar het niveau van voor zijn opname wist hij nooit meer te behalen. Tegen alle verwachtingen in kwalificeerde de Engelsman zich in 2015 voor de Grand Slam of Darts, waar spelers van de BDO en de PDC welkom waren.

Inmiddels zaten er alweer een hoop kilo’s aan, maar het mocht de pret niet drukken: de publiekslieveling was terug.

Onder een orkaan van geluid kwam Fordham, die het amper droog hield, op. Zijn populariteit zei veel: spelers zoals Fordham zijn de reden waarom de fans zo van hun sport houden.

Te serieus

“Veel karakters zijn verdwenen, omdat het te serieus wordt”, meent Fordham, de huidige nummer 39 van de BDO. “Je ziet spelers tegenwoordig ook op steeds jongere leeftijd bezig zijn met de sport, omdat ze weten dat je er veel geld mee kunt verdienen.”

Toch verwacht de man uit Londen, van wie ‘I’m Too Sexy’ het opkomstnummer is, niet dat er over tien jaar alleen maar afgetrainde darters op het podium staan.

“Er zullen altijd spelers zijn met een onsje meer, zoals ik. Een goede conditie helpt je wel, maar het kan ook zonder. Dat heb ik wel bewezen toen ik wereldkampioen werd, haha.”

Het is alweer meer dan twee jaar geleden dat de darter volop in de schijnwerper stond. Sindsdien is het stil. “Toen ik kampte met gezondheidsproblemen, heb ik veel sponsoren verloren. Het is lastig voor me om alle toernooien af te gaan, want daar heb ik het geld niet voor.”

Nog één keer Lakeside

Zijn grote droom is om nog één keer op Lakeside te staan (“Voor mijn kleinkinderen.”). Maar net als de voorgaande jaren lukte het hem opnieuw niet zich te kwalificeren voor het toernooi waar hij veertien jaar terug de beker omhoog hield.

En zijn lichamelijke conditie? “Mijn gezondheid is oké”, laat Fordham weten. “Het zal nooit fantastisch worden, maar voor nu is het stabiel.”


Geef een reactie