‘Als coach moet Anema zijn pupil Bergsma een spiegel voorhouden’

Ireen Wüst en Jorrit Bergsma zijn nog niet in topvorm. Ook tijdens de wereldbeker in Calgary, afgelopen weekend, ging het nog niet goed met de twee topschaatsers. In het Sportforum werd erover nagepraat.

Oud-schaatsster Renate Groenewold ziet vanaf de bank dat haar ex-ploeggenoot Wüst met zichzelf aan het worstelen is. “Ik mis iets bij haar. Ze sprankelt niet meer. Ik hoop dat ze het plezier op tijd terugvindt en ze weer kan genieten van het schaatsen.”

NOS-commentator Joris van den Berg komt tot dezelfde conclusie. “Ik mis het mes tussen de tanden. De Ireen Wüst die de strijd aan wil gaan, heb ik al een hele tijd niet meer gezien.”

Coach Jillert Anema was hard voor zijn pupil Bergsma. Volgens hem moet Bergsma, die op veel onderdelen wil starten, zelf beslissen of hij niet te veel hooi op zijn vork neemt. Groenewold vindt dat juist de coach daar een rol in moet spelen. “Waarom zijn er geen mensen die af en toe aan de rem trekken? In een olympisch jaar ben je blind voor de Spelen. Je moet als coach de sporter een spiegel voorhouden.”

Het gaat er volgens Groenewold ook niet om of Bergsma de komende tijd meer moet gaan trainen. “Hij moet nu echt fris worden. Dat is het belangrijkste. Niet alleen in het lichaam, maar ook in het hoofd.”

Journalist Henk Hoijtink volgt het schaatsen niet nauwlettend, maar ziet wel overeenkomsten met andere sporten als het gaat om het mentale vlak. “Het hoofd van een sporter is het belangrijkste, nog belangrijker dan talent. Kijk maar eens naar Sven Kramer. Die oogt stabieler, wat de echte heersers in de sport hebben.”

Russen in Pyeongchang?

Op de vraag of Rusland naar de Winterspelen mag, gaat het IOC vandaag antwoord geven. Tijdens het Sportforum werd alvast vooruitgeblikt op dat besluit. Volgens Groenewold gaan we waarschijnlijk wel Russen zien in Pyeongchang. “Ik denk niet dat iedereen zal worden geschorst. Daar geloof ik niet in. Ze zullen wel onder een neutrale vlag mogen starten.”

De oud-schaatsster vindt dat betrapte Russen sowieso niet mee mogen doen. Die mening is ook Van der Berg toegedaan. “Maar wie niet betrapt is, kan je er niet zomaar uitsturen. Dat past niet in de olympische gedachte.”

Groenewold: “Het is moeilijk voor ons om hierover te oordelen. Het gaat over een heel systeem waarin die sporters zitten. Het kan best zijn dat een sporter daar niet voor kiest.”

Van der Breggen of Van Vleuten?

Tot slot werd ook nog het Wielergala van 2017 besproken. In Den Bosch werden Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten bekroond tot wielrenners van het jaar.

Wielercommentator Van den Berg vindt de keuze voor Van Vleuten een opvallende. “Anna van der Breggen wint drie grote klassiekers, de Ronde van Italië en de WorldTour. Daar zit Van Vleuten net achter. Alhoewel zij wel La Course heeft gewonnen en de wereldtitel tijdrijden pakte.”

Bij het NOC*NSF Sportgala maakt juist Van der Breggen nog kans op de titel Sportvrouw van het Jaar, terwijl Van Vleuten daarvoor buiten de nominaties viel. Journalist Hoijtink heeft maar weinig op met sportverkiezingen. “Dit gaat om sporters uit dezelfde sport, maar zelfs dan zijn de overwinningen niet te vergelijken. Als je het neutraal bekijkt, heeft Van der Breggen het breedst gepresteerd.”

Dumoulin in de Giro of de Tour

Dat Dumoulin wielrenner van het jaar zou worden, was geen verrassing. Interessanter is de vraag of de Limburger volgend jaar de Tour of de Giro gaat rijden. Volgens Groenewold is het ook een zakelijke keuze. “Commercieel gezien is het voor de ploeg veel aantrekkelijker om voor de Tour te kiezen. Het is het grootste evenement.”

Van den Berg ziet vooral kansen in Frankrijk. “Topfavoriet Chris Froome start in de Giro. Een grote kans dus dat de Brit met minder goede benen aan de start staat in de Tour.”

Hoijtink hoopt juist dat Dumoulin opnieuw voor het roze in de Giro gaat. “Ik vind het mooi als een sporter of team een titel verdedigt.”


Geef een reactie