Alles wat je moet weten over de WK-loting

De 32 landen die komend jaar meedoen aan het WK voetbal, horen vanmiddag welke tegenstanders ze treffen in de groep. Om 16.00 uur Nederlandse tijd begint in Moskou de loting. Voor het eerst in zestien jaar ontbreekt de naam van Nederland in de balletjes bij de loting voor een WK.

Presentatie

De voormalige Engelse topspits Gary Lineker presenteert de loting samen met de Russische sportjournaliste Maria Komandnaja. Ze krijgen op het podium hulp van Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafú, Fabio Cannavaro, Diego Forlán, Carles Puyol, Nikita Simonjan én Diego Maradona.

De Argentijnse voetballegende miste donderdag de generale repetitie voor de loting. Maradona bleef met schouderklachten achter in zijn hotel in Moskou, meldde een woordvoerder van de wereldvoetbalbond FIFA. “We hopen dat hij er morgen wel bij is.”

Wereldbeker

De topschutter aller tijden van het WK, de Duitse spits Miroslav Klose, levert vrijdagmiddag de wereldbeker af. Klose veroverde op het vorige WK in Brazilië met de ‘Mannschaft’ de wereldtitel.

Indeling

Rusland is als gastland automatisch ingedeeld in groep A en speelt op 14 juni de openingswedstrijd in het Loezjniki-stadion van Moskou. De loting start met het verdelen van de andere zeven landen uit pot 1 (Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Frankrijk) over de poules B tot en met H. Daarna volgen pot 2 (met onder meer Spanje en Engeland), 3 en 4.

De FIFA heeft als regel dat landen uit hetzelfde continent niet bij elkaar in de groep terecht kunnen komen. Uitzondering is Europa, dat veertien deelnemers heeft. In zes van de acht groepen komen twee Europese landen te zitten.

Live

De loting is live te volgen op NPO 2 en NOS.nl van 16.00 tot 17.25 uur. Arno Vermeulen doet commentaar en verslaggever Joep Schreuder is ter plekke voor reacties op de loting.

Poetin aanwezig

De Russische president Vladimir Poetin komt vrijdag met eigen ogen aanschouwen aan welke tegenstanders Rusland wordt gekoppeld in de groepsfase van het WK. Het Kremlin bracht donderdag naar buiten dat Poetin aanwezig is bij de loting in de concertzaal van het Russische regeringscentrum. Net als FIFA-baas Gianni Infantino zal hij een speech geven tijdens het evenement.

De 65-jarige president behoort tot de ruim 1.300 gasten, onder wie ook de bondscoaches van bijna alle 32 deelnemende landen.

Speelsteden

Het WK wordt gespeeld in elf steden en twaalf stadions. Moskou is de enige stad met twee stadions; het Loezjniki Stadion en de Otkrytie Arena.

Verder wordt gespeeld in St. Petersburg, Sotsji, Nizjni Novgorod, Kazan, Saransk, Jekaterinaburg, Kaliningrad, Samara, Volgograd en Rostov.


Geef een reactie