Shearer vreest voor hersenschade door kopballen: ‘Dit had ik nooit verwacht’

Alan Shearer, voormalig aanvaller bij Newcastle en de Engelse nationale ploeg, maakt zich zorgen om zijn gezondheid.

Shearer vreest dat hij tijdens zijn carrière hersenschade heeft opgelopen door het hoge aantal kopballen. Dat verklaarde de oud-international woensdag aan de Engelse pers, nadat hij eerder een reeks onderzoeken onderging.

Zorgwekkend

,,De resultaten van de onderzoeken zijn zorgwekkend. Ik weet niet of dat komt doordat ik slecht luister, maar ik heb echt een verschrikkelijk slecht geheugen”, zei de ex-aanvaller tegen Daily Mirror. ,,Als professionele voetballer verwacht je dat je later in je leven rug-, knie- of enkelproblemen krijgt. Ik heb nooit gedacht dat voetbal ook mentale problemen kan veroorzaken.”

260 goals

,,Daarom moet er onderzoek verricht worden”, vindt Shearer, die in 18 seizoenen in de Premier League 260 goals maakte. Volgens de oud-speler zijn de Engelse voetbalinstanties veel te terughoudend in het zoeken naar antwoorden.

‘Mag geen dodelijke gevolgen hebben’

,,Voor elk doelpunt dat ik met het hoofd heb gescoord, heb ik er op training 1000 binnengekopt. Als er een link is tussen hersenaandoeningen en kopballen, loop ik zeker gevaar”, vreest Shearer. ,,Het is een zware en fantastische sport, maar er we moeten zeker zijn dat deze sport geen dodelijke gevolgen heeft,” aldus de 47-jarige Brit.

Bewijs

In februari toonde een onderzoek van het Londense University College Hospital al aan dat voetballers meer risico lopen op neurologische aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. In september 2016 bleek uit een onderzoek van de Schotse universiteit van Stirling al dat kopballen een flinke impact hebben op het geheugen en de hersenen.

Onderzoeken

Enkele maanden daarvoor, in mei, had de Engelse voetbalbond het licht op groen gezet voor een reeks onderzoeken naar de mogelijke link tussen kopballen en ‘hersenblessures’.

reacties
ReageerReageer op dit bericht

Geef een reactie